GÜNDEM

Ekşi Mayalı Pizza Tarifi Tarifi, Ekşi Mayalı Pizza Tarifi Nasıl Yapılır?

Ekşi Mayalı Pizza Tarifi, yemek tarifleri bölümümüzde Ekşi Mayalı Pizza Tarifi nasıl yapılır merak edenler için, Ekşi Mayalı Pizza Tarifi hazırlanışı, Ekşi Mayalı Pizza Tarifi nasıl yapılır? başlıklı yazımızı hazırladık. Ekşi Mayalı Pizza Tarifi ve Ekşi Mayalı Pizza Tarifi hazırlanışının ayrıntıları..

Ekşi Mayalı Pizza Tarifi

Hamuru için,

450 gr beyaz un
50 gr siyez unu
375 gr su
100 gr ekşi maya
1 tatlı kaşığı tuz

Sosu için,
1 kavanoz, 650 ml domates püresi
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 büyük dal taze kekik
1 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı tuz
1 tutam toz şeker
2 boğum dil peyniri
20-22 dilim sucuk
4-5 dal fesleğen

Ekşi Mayalı Pizza Tarifi

İçindekiler

Hamuru için,

450 gr beyaz un
50 gr siyez unu
375 gr su
100 gr ekşi maya
1 tatlı kaşığı tuz

Sosu için,
1 kavanoz, 650 ml domates püresi
2 diş sarımsak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 büyük dal taze kekik
1 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı tuz
1 tutam toz şeker
2 boğum dil peyniri
20-22 dilim sucuk
4-5 dal fesleğen

Bugün size muazzam bir tarifim var. Ekşi mayalı, çıtır çıtır, pofidik bir pizza yapacağım. Umarım beğenir ve bu tarifi yaparak sevdiklerinizle paylaşırsınız.

Geniş bir kasede 450 gr beyaz unu, 50 gr siyez ununu, 375 gr suyu, 100 gr ekşi mayayı ve 1 tatlı kaşığı tuzu karıştırın.

Önce kasede iyi karışana kadar karıştırıp sonrasında tezgaha alın. Tezgahta klasik hamur yoğurur gibi değil, hamuru havalandırarak yoğuracağız. Bunu yaparken önce hamuru kedi kaldırır gibi iki yanından tutup kaldırın.

Alt kısmını tezgaha vurup elinizde kalan kısmı önce kendinize doğru çekip sonrasında tezgahta kalan kısmın üzerine atın. Hamur başta yapışkan olacaktır ama bu biçimde 6-7 dakika boyunca yoğurunca hamur kendini toplayıp pürürzsüzleşecektir.

Hamuru yoğurduktan sonra tekrar kaseye alıp 3 saat beklemede bırakın. Bu süre boyunca, üzerine nemli bir bez örtüp her yarım saatte bir hamuru bohça gibi 4 kenarından kendi üzerine katlayın.

Ardından hamuru buzdolabında bir gece beklemede bırakın. Ertesi gün hamurununlanmış tezgaha alıp iki eşit bezeye ayırın. Bezeleri yuvarlayıp unlanmış tahtanın üzerinde 5-6 saat beklemede bırakın.

Bu beklemenin sonunda lezzetli pizza hamuru pişmeye hazır. Unlanmış bir kesme tahtasını biraz irmik serpin ve hamuru üzerinde, elinizle hemen hemen 25-30 cm çapında açın. Açarken hamur zaten iyice keyiflendiği için merdaneye gereksiniminiz bile olmayacak ama ince hamur isteğe göre tabiki merdane ile de açabilirsiniz.

Sosu için, ufak bir tencerede 2 çorba kaşığı zeytinyağını ısıtıp içine 2 dil sarımsağı kabaca ezip atın. Sarımsak kokuları gelmeye başlayınca içine 650 ml domates püresi katın. Domates püresinin tuzuna göre tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tutam toz şeker, 1 tatlı kaşığı sirke ve 2 büyük dal kekiğin yapraklarını katın.

Fazla suyu uçana kadar hemen hemen 10-15 dakika kaynatın. Ardından dilerseniz el blendırı ile pürüzsüz olana dek çekin.

Sos soğuyunca pizzanın üzerine 5-6 çorba kaşığı kadar yayın ve üzerini dilediğiniz malzemelerle şenlendirin. Ben biraz klasik ama herkesin bayıldığı dil peyniri ve sucuklu pizza yaptım. 1 boğum dil peyniri iri parçalar halinde ve 10-12 dilim sucuğu pizzaya yerleştirin.

Fırını 280 derecede altlu üstlü çalıştırın. Varsa en alt rafa fırın taşı yoksa sığ bir güveci yahut fırın tepsisini ters bir biçimde yerleştirin. Fırınınız 280 dereceye kadar ısınmıyorsa olabilecek olan en yüksek ayarda çalıştırın.

Pizzayı taşın üzerinde kaydırıp, önce her ekmeğe yaptığımız gibi fırının alt tarafını fısfısla ıslatın. Böylelikle pizza hem daha güzel kabaracak hem de daha çıtır çıtır olacak. Bu haliyle 10-11 dakika da ekşi mayalı, bol kabarcıklı çıtır çıtır pizzanın hazır. Afiyet olsun!

Bir yanıt yazın