Dolmalık Fıstıklı Köftehor Tarifi Tarifi, Dolmalık Fıstıklı Köftehor Tarifi Nasıl Yapılır?
GÜNDEM

Dolmalık Fıstıklı Köftehor Tarifi Tarifi, Dolmalık Fıstıklı Köftehor Tarifi Nasıl Yapılır?

Dolmalık Fıstıklı Köftehor Tarifi, yemek tarifleri bölümümüzde Dolmalık Fıstıklı Köftehor Tarifi nasıl yapılır merak edenler için, Dolmalık Fıstıklı Köftehor Tarifi hazırlanışı, Dolmalık Fıstıklı Köftehor Tarifi nasıl yapılır? başlıklı yazımızı hazırladık. Dolmalık Fıstıklı Köftehor Tarifi ve Dolmalık Fıstıklı Köftehor Tarifi hazırlanışının ayrıntıları..

Dolmalık Fıstıklı Köftehor Tarifi

  • 30-35 dk.PİŞİRME ZAMANI
  • 20 dk.HAZIRLANMA
  • 6-8 KAÇ KİŞİLİK
  • Orta ZORLUK

750 gr orta yağlı kıyma
5 orta boy soğan
4 avuç ekmek içi
2 tepeleme dolu çorba kaşığı kekik
1 çorba kaşığı soya sosu
1 çorba kaşığı karabiber
Tuz
2 adet yumurta
3 avuç ceviz
1/3 demet maydanoz
2 boğum dil peyniri

Dolmalık Fıstıklı Köftehor Tarifi

  • 30-35 dk.PİŞİRME ZAMANI
  • 20 dk.HAZIRLANMA
  • 6-8 KAÇ KİŞİLİK
  • Orta ZORLUK
İçindekiler

750 gr orta yağlı kıyma
5 orta boy soğan
4 avuç ekmek içi
2 tepeleme dolu çorba kaşığı kekik
1 çorba kaşığı soya sosu
1 çorba kaşığı karabiber
Tuz
2 adet yumurta
3 avuç ceviz
1/3 demet maydanoz
2 boğum dil peyniri

Bu nasıl bir tarif biliyor musunuz? Dışı çıtır köftenin içinde nemli ve tatlı bir soğan, arada da varlığıyla yokluğu içinde tereddüt edebileceğiniz miktarda dil peyniri var.

Ama bu peynir aslen hem ete hem de soğana olağanüstü lezzet vermekte. Kıymanın içindeki bol kekik onu adeta dağlarda kekik yiyerek yetişmiş bir hayvanın eti gibi hissettirebiliyor. Adı niye mi köftehor? Çünkü tadı biraz bencil, o kadar güzel ve dengeli ki yerken yanına bir şey istemiyor. Bir de dışına bütün biçimde baktığınızda düz bir köfte gözüküyor ama içinde ne işler dönüyor, yiyince anlıyorsunuz!

750 gram orta yağlı kıymaya dört avuç ekmek içini ılık suyla ıslattıktan sonra katın. İki tepeleme dolu çorba kaşığı kekik, bir çorba kaşığı taze çekilmiş karabiber, tuz ve iki yumurta, bunun bunun yanında da bir yumurtanın da sarısını katın. Beyazını ayrı bir kaba alın. Onu sonra kullanacağız. Böylelikle iyice yoğurun. Rengi ve tadına bir yaramazlık katmak için bir çorba kaşığı kadar soya sosu ekleyebilirsiniz. En son az dövülmüş üç avuç ceviz ve 1/3 demet ince kıyılmış maydanozu da ilave edip kıymanızı biraz dinlendirin. Bu arada soğanınızı karamelize edin.

Soğanları boylamasına ortadan ikiye bölün. Düz tarafını kesme tahtasına yapıştırıp, üç milim kalınlığında dilimler kesin. Böylelikle beş orta boy soğanı dilimleyin. Sonra ellerinizle hafif ovuşturun ki, ince tanelere ayrılsın. Soğan keserken önemli olan hepsinin olabildiğince aynı boyutlarda olması. Böylelikle karamalize olurken bazısı çiğ bazısı erken pişmez.

Tavanızı orta ateşte ısıtın, dört çorba kaşığı zeytinyağı yahut tercih ederseniz tereyağınızı katın. Yağ ısındığında soğanları koyun. Güzel kokular ve çıtırdamalar ekranlara gelecek. Tahta bir kaşıkla tüm soğanların yağdan nasibini aldığına emin olun. Böylelikle kesinlikle soğanları bastırmadan ve her parçanın eşit miktarda tavanın tabanında kaldığından emin olarak karıştırın. Bunun için 15-20 saniye ara verip, tekrar çevirip biraz daha ara verebilirsiniz. Ateş üzerindeki ikinci dakika sında istediğiniz kadar tuzu katın. Bu soğanın suyunu çekerek, süreci biraz da hızlandıracak, şekeri çıktıktan sonra güzel bir denge yarayacak. Soğanların suyu hiç yetinmeyip, soğanlar iyice kahverengileşmeye başlayınca tavanın tabanında güzel bir tabaka oluşacak. Yarım çay bardağı sıcak suyu katın ve tavanın tabanında bir sır tabakası gibi yayılmış lezzetli lezzeti soğana geri kazandırın. Bu işleme İngilizcede ‘deglazing’ deniyor, Türkçeye çevirdiğimizde sırrını almak diyebiliriz.

Su tekrar çekildiğinden burada ateşi biraz daha kısabilirsiniz. Tüm bu süreç hemen hemen 15-20 dakika sürecek. Fırın kâğıdını genişçe tezgaha yayın. Sonra kıymanızı fırın tepsinize uygun bir dikdörtgen şeklinde açın. 25-35 santim civarında olacak biçimde ve 1 santim kalınlığında ve kenarlarından beşer santim boşluk kalacak biçimde iki boğum dil peynirini dilerek yayın.

Dil peynirini bıçakla değil parmaklarınızla doğal akışıyla parçalayın. Peynir de et ve hamur gibi kendi doğal akışında keyifli sonuçlar veriyor. Onların yön ve eğilimlerini anlayıp davrandığınızda tat olarak sizinle dans etmeye başlıyorlar. Karamelize soğanları da katın. Dikkatlice fırın kağıdını kaldırarak köfteyi rulo haline getirin. Parmaklarınızla hafif bastırarak şekli değişen kıymanın birbirine bağlı olduğundan emin olun. Fırın tepsisi 200 dereceye ısınmış olsun. Tepsiyi çıkarıp yağlayın. Ek yeri alta gelecek biçimde köfteyi fırın tepsisine taşıyın. Bunu yaparken fırın kâğıdını çıkarmış olacaksınız. Üzerine ayırdığını yumurta sarısını parmaklarınızla sürün. Soğanı karamelize ettiğiniz tavaya yarım çay bardağı ılık su döküp tavanın dibindeki güzellikten bir sos yapıp üzerine boşaltın ve fırçayla yayın.

İster tek başına ister fırında patatesle, afiyetle yiyin.

Bir yanıt yazın